Hoćeš da ideš na W&T? Pročitaj ovaj tekst. I čitaj ovaj blog. Trebaće ti.

OK, upisali ste neku godinu po prvi put, master, šta god. Razmišljaš možda da dodješ na W&T. Ok, ok, razmišljanje je dobar početak.

Ja znam 1000 razloga zašto treba da se prijaviš na W&T. Medjutim ti sve “stavi na papir” pa vidi šta ćeš i kako ćeš. Mislim da ćeš teško bolje iskoristiti 4 meseca tokom leta. (Neću nikoga da reklamiram, ali ja sam zadovoljan svojom agencijom pa ako nekome treba preporuka neka mi piše na mail) napomena: nemam proviziju!

work and travel

Šta stoji na putu do tvog odlaska:

  • Oko 2500e za program, ambasadu, avio kartu, džeparac za početak dok se ne snadješ,..
  • 2-3 položena ispita u januaru i februaru
  • Izbor agencije i mesta gde ćeš ići
  • Malo maltretiranja oko papirologije ali ništa strašno
  • Dobar nastup i malo sreće u ambasadi

Ako misliš da ima još nešto, piši mi pa da dodam i to.

Ajmo redom:

Pare:

Jbg, nažalost mora da se plati. I to ne malo. 2500e. Ako imaš pare fantastično, predji na sledeću stavku. Ako nemaš pare, ok, imaš problem, ali sve može da se reši.

Ovde imamo 2 situacije:

  1. Ako ideš na W&T da se sprdaš i nemaš neki jasan cilj, nemoj da pozajmljuješ pare i d261078_1a se snalaziš. Možda ćeš imati sledeće godine.
  2. Imaš jasan cilj. Hoćeš da zaradiš pare da bi uložio u nešto, skupio za nešto, šta god. Onda se iscimaj i probaj da nadješ pare na sve načine. Nemoj da se stidiš da tražiš pare. Ko go da ti pozajmi, vratićeš mu/joj čim se vratiš. Odlučan/na si, pokaži to ljudima koji bi mogli da ti pozajme pare i skupićeš 2500e. Sve može, samo treba malo da se čovek iscima.

Ispiti:

Ako ne možeš da položiš najlakša 2-3 ispita ni ne zaslužuješ da ideš na W&T

Agencija:

Napisaću poseban tekst o agencijama koji treba da pročitate. Kada se prijaviti? Plaćanje? Poslovi? Mesto?

Savet u svakom slučaju je da probaš da nadješ barem dve osobe koje su išle preko neke agencije. Ne moraš ni da ih poznaješ, nadji ih na društvenim mrežama, kako god, snadji se.

Papirologija:

Dosada, ali mora. Uverenje o položenim ispitima, da si student, fotografisanje za ambasadu, popunjavanje formulara,…ima posla ali ništa teško. Ako ti nešto nije jasno a nemaš tu nikoga da ti pomogne piši na mail ili na fb-u.

Ambasada:

Stižeš ispred ambasade na zakazani intervju. Sredio/la si se top. Pričicu naučio/la. Razmišljaš koliko bi bilo dobro da sve prodje ok. Nema dalje, to je to. Ili u Ameriku ili na junski rok. Realno, bolje Amerika!

Meni se čini da oni još pre nego što se dodje na intervju odluče da li će dati vizu ili ne. Ako je ne, ne vredi ni to što se top sredili, ni vrhunska priča. A ako je da, onda jedino ako „baš niste normalni nećete proći“. Tako da potisnite tremu koliko možete, samo lagano, samouvereno i biće sve ok. Onda zoveš sve žive i organizuješ piće uveće da se zalije.

Tema za razmišljanje!!: zašto ideš na W&T/koji su ti ciljevi, šta želiš da postigneš. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s